Lær at flyve

Lær at flyve

Du har mulighed for at blive pilot ved at kontakte én af klubberne i Nuuk eller Sisimiut.

Personer, der er fyldt 15 år kan påbegynde uddannelsen til paragliderpilot (og hangglider pilot). Dokumentation for gennemført uddannelse kan dog først udstedes, når personen er fyldt 16 år.

I Grønland er antallet af piloter så lille, at det ikke er muligt at drive en professionel skole. Al undervisningen foregår derfor med frivillige instruktører, der underviser i deres fritid.

Hvor hurtigt du kommer i luften afhænger dels af dine egne evner og dels af klubbens aktivitetsniveau. Hos nogle klubber er du i luften efter 3 måneder. Hos andre kan der gå ét års tid før det minder om "rigtig flyvning".

Uddannelsen til paragliderpilot foregår efter ParaPro programmet, der er godkendt som international sikkerheds- og uddannelsesstandard af Federation Aeronautique Internationale (FAI) og Commision Internationale de Vol Libre (CIVL). Systemet består af 5 forskellige niveauer, hvor man gradvist udvikler sine færdigheder og bygger ovenpå ved at tage næste niveau. Under forløbet skal visse praktiske færdigheder prøves, testes og udvikles, ligesom der også skal aflægges teoriprøver efter endt teori undervisninger. Nogle klubber tilbyder tandemflyvning som en del af uddannelsen - andre gør ikke.

Uddannelsen til paraglider pilot påbegyndes ved at henvende sig til en klub, hvor godkendte instruktører står for uddannelsen. Du finder oversigten over klubber i ét af menu punkter. Hvert klub afholder teori undervisning ét til 2 gange om året.

Et skolingsforløb koster mellem 3500,- og 4.500,- og inkluderer undervisning til og med ParaPro trin-2 eller trin-3 alt efter hvilken klub, der er tale om. I den tid benytter man sig af klubbens paraglider og udstyr. Først herefter er det nødvendigt at anskaffe sin egen flyver og udstyr. Komplet fabriksnyt begynderudstyr koster mellem 20.000 og 30.000.

Det kan allerede fra starten anbefales at investere i en hjelm samt et par gode sko / støvler med ankelstøtte. Herudover skal du tegne en personlig ulykkesforsikring, der dækker flyvning. Din klub kan fortælle dig nærmere herom.

Skræntflyvning ved fjeldene

Skrænterne på fjeldsiderne egner sig perfekt til flyvning med paraglider. Når det blæser direkte ind på en skrænt, bliver vinden presset opad, når den rammer skrænten. Man kan således flyve frem og tilbage langs fjeldsiden og lade sig bære af vinden. Når vindstyrken ligger i området mellem 5 og 9 meter i sekundet egner det såkaldte 'mekaniske løft' sig til flyvning med paraglider (fornøjelsen er dog tvivlsom ved mere end 9 sekundmeter). Vindstyrken skal generelt være lidt lavere end de 9 meter i sekundet.